Deployment nabij
Door: Ron
Blijf op de hoogte en volg Ron
27 April 2007 | Soedan, Khartoem
Toch proberen we gezamenlijk te zorgen voor een goede sfeer en dat lukt tot op heden uitstekend. Iedereen levert op zijn eigen manier een bijdrage aan de goede leef- en woonomstandigheden. Dat er voor een aantal veel leermomenten zijn is wel duidelijk want niet iedereen weet hoe een ei in huis komt, laat staan dat ie ook nog weet hoe deze gekookt moet worden. En gek hè, dat aan de binnenkant van de toiletpot ook nog wat leeft. De waardering voor het thuisfront is tijdens deze weken bij ons allen enorm gestegen en dat beloofd een bloemenpracht in menig Nederlandse huiskamer.
Buddy’s
Onze groep bestaat uit een zeer gemêleerd gezelschap van jong en oud, afkomstige uit de diverse krijgsmachtdelen en variërend in rang van kapitein tot overste. Binnenkort nemen we voor een lange periode afscheid van elkaar want we worden op immense afstanden van elkaar geplaatst. Dat geldt niet voor de zogenaamde buddy’s. Defensie heeft voor het zogenaamde buddysysteem gekozen om tijdens de uitzending altijd iemand te hebben waar je op terug kan vallen. Kameraden met een luisterend oor, die elkaar helpen en steunen, maar ook in de gaten houden op het gebied van discipline, stress en andere zaken die het functioneren negatief beïnvloeden. Dat geeft een veilig gevoel.
Kauda
Inmiddels is bekend geworden dat de buddy’s Ron en Stefan worden geplaatst in het westen en Hilbert en Richard in het oosten van Soedan. Voor onze overste Skip, een nickname die hij dankt aan zijn achternaam Springer, hadden ze geen buddy. Na lang zoeken hebben ze een jonge Pakistaanse kapitein bereid gevonden om hem te vergezellen naar Yambio. Diep Afrika in met die twee heeft de UN-leiding gedacht want een zuidelijkere plaats is er niet. Mijn buddy Martin en ik worden geplaatst in het onbekende Kauda, een plaats gelegen in Southern Kordofan, ten oosten van Darfur.
Nuba Mountains
In de vlakke omgeving waar Kauda ligt herrijzen plots de Nuba Mountains. Deze worden omschreven als een van de meest vruchtbare en pittoreske gebieden van het hele land, bewoond door de Nuba’s, een verzameling van trotse en van cultureel verschillende zwarte Afrikaanse boeren. De Nuba Mountains zijn ongeveer 50.000 km² groot en er wonen anderhalf miljoen mensen.
Omdat de Nuba Mountains in het geografische midden van Soedan liggen, behoorden de Nuba’s niet tot het noorden noch tot het zuiden. Dit maakte dat hun omgeving het grootste gevechtsveld werd in de burgeroorlog en de laatste tien jaar niet toegankelijk was.
Als gevolg van het afgesloten vredesakkoord (CPA) werden de Nuba Mountains gekozen om daar de eerste internationale waarnemers toe te laten om toe te zien op de naleving van het staakt-het-vuren tussen regering en de SPLM/A (Sudanees People Liberation Army). Deze missie stond model voor de huidige UN-monitoring in het gehele zuiden van Soedan.
Vanuit het kleine UN-kamp in Kauda zullen mijn buddy en ik, samen met vele andere nationaliteiten, de komende 5 maanden onze taken als UN military observer (UNMO) gaan uitoefenen.
28 April 2007 - 08:17
Suzanne:
Nadat ik abrupt verstoord werd uit mijn schoonheidsslaapje, nu toch fris en fruitig achter de computer geinstalleerd omdat je me nieuwsgierig hebt gemaakt over je toekomstige verblijf. Het komt nu toch allemaal wel erg dichtbij en dat in de middle of nowhere.. 'Take care' (zoals Jerry zou zeggen) en zorg maar goed voor je groentetuintje, zodat je niet omkomt van de honger straks. Gelukkig heb je voldoende reserves overigens! ;-)
Pap ik leef met je mee en vind het toch wel behoorlijk spannend!
Dikke zoen en een fijne dag!
XX -
28 April 2007 - 09:11
Koen Cuppen:
Hé ome Ronald, alles goed daaro? het is wel wat zeg alles wat je op je site hebt staan. Maar dat gaat helemaal goed komen daar. Wel onthouden dat je straks terug in Nederland weer aan de Heineken kan en dan drinken we er eentje met z’n tweeën. We houden contact en ik spreek je snel weer.
Groeten Koen
28 April 2007 - 14:57
Mexico:
Ron het echte werk kan beginnen. Wij hopen dat je samen met de waarnemers van de andere landen toeziet dat er voor de families in Kauda rust en mogelijkheden komen dat ze gewoon kunnen werken en wonen zonder angst. Want dat is toch de wens van ons allemaal. En maar goed dat je zo'n stoere buddy hebt die goed op jouw past.
Nettie en Jos. -
28 April 2007 - 18:35
Theo En Ria:
Hoi Ronald.
Leuk om je zo te kunnen volgen. Met de foto's erbij kunnen wij ons ook een voorstelling maken hoe het daar is.
We hebben begrepen dat het echte werk nu dan eindelijk gaat beginnen voor je. We wensen je hierbij heel veel succes en we blijven je volgen.
Groetjes Theo en Ria -
29 April 2007 - 08:04
Richard:
Hoi Ron,
Ik lees dat het echte werk nu voor je gaat beginnen. Mijn werk zit er weer eventjes op en ligt eerdaags bij je op de ‘mat’ ergens in Soedan.
Het blijft knap hoe je nu weer met deze uitzending omgaat, het blijft toch een hele onderneming. Je verhalen blijf ik volgen, hopelijk ondersteund met veel foto’s.
Veel succes en pas op jezelf.
Gr Richard
29 April 2007 - 13:54
Ab Agterbos:
Ron, prachtig die verhalen met bijbehorende foto's! Ik zal het zeker blijven volgen, omdat deze uitzending mij ook erg trekt. Geweldig zoals je de cultuur en ervaringen omschrijft.
Doe voorzichtig en succes op de toekomstige stek.
All the best,
Ab.
29 April 2007 - 14:53
Suzanne:
"De bizarre slotfase van de competitie heeft een passend slot gekregen. Waar niemand eigenlijk nog rekening mee hield, is toch gebeurd: PSv mag zich weer een jaar landskampioen noemen. De Eindhovenaren wonnen hun thuisduel tegen Vitesse met 5-1. PSV ging hierdoor Ajax op doelsaldo voorbij, de Amsterdammers wonnen in Tilburg met slechts 2-0 bij Willem II. AZ kwam al vroeg met 10 man te staan, door een rode kaart voor keeper Waterman. Met een man minder werd met 3-2 verloren van Excelsior".
Jammer hè pap!? Hopelijk brengt jouw cluppie er het de volgende week beter vanaf dan Ajax dat deed...!
X Suus -
29 April 2007 - 18:44
André:
Hoi Ron,
Zoals het een echte voorzitter van een redactieraad betaamt, een mooi relaas. Ik ben echt benieuwd hoe het je daar zal gaan vergaan en hopelijk kunnen we daarvan steeds weer getuige zijn middels je verslagen. Keep in Touch, je link heb ik reeds op Intranet gezet, dus zijn we nieuwsgierig naar het aantal ' hits'.
groeten en tot de volgende meeting -
29 April 2007 - 18:47
Johan Bouman:
Hoi Ron,
Op naar de nieuwe uitdaging, op naar Kauda !! Het echte werk gaat beginnen. Ik ben heel benieuwd naar de omstandigheden waarin jij straks je werk gaat doen. Hou ons op de hoogte met je verhalen. Ik kan bijna niet wachten ;-)
Voor straks alvast een goede reis. -
29 April 2007 - 20:49
Rob:
Hee pap,
Op naar de plaats van bestemming!!
Vandaag 2-0 gewonnen, volgende week waarschijnlijk kampioen?
Alleen jammer van ajax maarja.
Je hebt er van die geluksvogels bij.
Ga morgen naar amsterdam ( koniginnedag )
Succes daar in kauda. Rob -
01 Mei 2007 - 10:06
Frank:
Hey Ronald,
Heel veel succes! Hoorde dat het 50 graden is in de schaduw..lekker warm!
Hopelijk pakken we zondag de titel en laten we het niet liggen net als AZ!
Overigens was PSV natuurlijk dik verdiend kampioen!!
Doe voorzichtig en tot snel
Groeten Frank
01 Mei 2007 - 20:00
Fem D:
Ron ... ik wou dak je omarmen kon ;) whá!!! (sorry, maar de afstand is een beetje TE groot, helaas) Leuk om te lezen wat je daarzo allemaal uitvoert ... Herkenbaar stukje ook ...
--> "Kameraden met een luisterend oor, die elkaar helpen en steunen, maar ook in de gaten houden op het gebied van discipline, stress en andere zaken die het functioneren negatief beïnvloeden". * Alsof gut over auw dochter en mich hét!
Want ook met stress krijgen we wel eens te maken :S ... De foto's geven ook meer inzicht in hoe 't er daar allemaal uitziet ...
Ron, sjapoo & till next time.
-x- op je wang (links) -
01 Mei 2007 - 21:15
Thea-Theo:
Hoi Ronald hoe gaat ie? Ben je al op weg naar de nieuwe bestemming aldaar? Zal weer even wennen zijn maar je zult ook daar wel weer jou "eigen" stekkie maken!! Ben wel erg benieuwd naar de foto's die we straks hopelijk krijgen te zien waar je vanaf morgen zal vertoeven!!
Hier alles z'n gangetje. Gister samen met jou vrouwtje gezellig terrasje gepikt onder een heerlijke Graafse zon. Nadat we natuurlijk eerst even onze Koningin een stevige handdruk hadden gegeven.
Vanaf morgen mag ik me weer een jaartje ouder noemen, maar helaas zullen we het deze keer zonder jou moeten stellen. Eerlijk is eerlijk we zullen je wel een beetje missen maar de borrel gaat er natuurlijk niet minder om smaken!! Hopelijk kan jij er ook eentje op toosten aldaar!!
Alvast veel succes op je nieuwe plekkie en...pas goed op jezelf. Doei en groetjes van ons allemaal