Een nieuwe dag, nieuwe kansen
Door: Ron
Blijf op de hoogte en volg Ron
08 Mei 2007 | Soedan, Khartoem
Ik heb zo ontzettend gelachen om bovenstaande tekst en kan nu ook een lach van niet onderdrukken. De reactie op het bericht “Een huis onder de zon” is afkomstig van Johan Bouman. Johan, eerder uitgezonden geweest naar Soedan, weet als geen ander, dat je beter kan lachen in situaties waar je eigenlijk wel janken kan. Zo verging het mij en mijn buddy Martin ook, want wat hebben we gelachen.
Ardennen
Bedankt voor alle opbeurende reacties vanuit het achterland. De weerklank van mijn neef Tom was volgens mij de spijker op zijn kop. Over onze jaarlijkse survivaltocht door de Ardennen schrijft hij: “Maar wanneer de anderen zeurden over vies, zo kun je toch niet leven of dat is zo toch geen doen, dan werd jij alleen maar vrolijker en was je echt op je best.”
Dat de survival wat langer gaat duren ditmaal maakt misschien het verschil maar het is inderdaad zoals hij omschrijft. De drang om er het beste van te maken overleeft tot nog toe alle tegenslagen in mij en met die karaktertrek heb ik het in mijn leven geweldig getroffen.
Container
De nachten in het huisje waren onaangenaam van temperatuur en hygiëne. De kadavers van honden en losse onderdelen van geiten lagen in ons achtertuintje weg te rotten en dat zorgde, tezamen met de muffe en stoffige lucht in onze ‘slaapkamer’, voor groeipijnen in mijn reukorgaan.
Na drie nachten zijn we uiteindelijk naar het UN-kamp gegaan om daar onze intrek te nemen in een slaapcontainer, een kleine woning van twee-bij-vijf meter, schoon, voorzien van licht en een airco. We betalen hier per nacht 30 dollar voor. Het gros van de containers is niet bewoond omdat de meeste UNMO’s er voor kiezen om voor 5 dollar buiten het kamp te slapen. Begrijpelijk dat ze daar voor kiezen als je bedenkt dat mensen in hun vaderland ongeveer 900 dollar per maand verdienen. Het verschil van 750 dollar is dan wel heel snel verdiend. Ik zou mijn maandsalaris ook niet willen verwonen hier.
Warme maaltijd
Een goed onderkomen is nu dus geregeld en dat geeft een goed gevoel. Alleen de voeding, met name verse groenten, blijft een probleem. Als je al voedsel hebt dan is er ook nog de zorg voor het bereiden daarvan. We hebben op de markt in Kauda een soort barbecue gekocht met wat potten en pannen om zo ons eigen maaltje te kunnen bereiden. Ook kochten we hier aardappels, tomaat en uien. Dit zou samen met wat rijst onze eerste warme maaltijd in vier dagen betekenen. Het plan werd echter wreed verstoord vanwege zeer hevige regenval. Neerslag die ook nog even mijn lekke slaapcontainer aandeed en onder water zette.
Morgen een nieuwe dag en nieuwe kansen.
08 Mei 2007 - 22:55
Dinie:
Het is nu 00.40 als ik jouw site nog even bekijk. Even kijken of je nog wat te vertellen hebt. En jawel hoor. Dat je toch ondanks al die ellende, die je regelmatig tegen komt, nog heerlijk kunt lachen vind ik super.
Dan maakt mijn hart een sprongetje. Jij bent daar in je element hoe gek het ook klinkt. Het past bij jou. Van niks iets maken.....
Ik ben trots op je.
IHVJ.
08 Mei 2007 - 23:32
KOEN:
Malle meid echt veel sterkte daar omdat je daar zo kan leven dat bouwt veel respect op en hoeveel je dat bij mij al hebt het word steeds meer maar ome ronald GVV kampioen en veel sterkte daar Groeten Koen en hoe je sterk !!! -
09 Mei 2007 - 09:37
Suzanne:
Hoe netjes je in Kauda lijkt;-), hoe slordig je in Grave bent! Whaha! Pap, goed bezig. Een nette, gestructureerde prefab! Mama zal trots op je zijn. Als je deze nieuwe eigenschap nou ook weer mee terug naar Nederland neemt, dan gaat het nog een keer he-le-maal goed komen ;-) Grapje pap!
Dikke kus en succes vandaag!
xxx -
09 Mei 2007 - 09:41
Richard:
Salaam Ron,
Ik heb om jullie berichtje ook heerlijk zitten lachen. In gedachten zag ik het Centerparcs van Martin en dan de heerlijke primitieve werkelijkheid. Ben benieuwd of jullie al een rekensom hebben gemaakt m.b.t. het afval- en sport schema???? In ieder geval kunnen jullie nog lachen en ik had eigenlijk ook niet anders verwacht!!
Troost je v.w.b. de verse groenten, die zijn overal nauwelijks te krijgen!! Dus ik kom je groentetuin binnenkort plunderen!
Greetings and have fun fro Ed Damazin!!
09 Mei 2007 - 13:57
Ron & Stefan:
He mannen,
waarschijnlijk een goed idee om in een airco containertje te gaan zitten, alleen jammer dat deze lekt met het regenseizoen op komst .... haha.
Wij zouden ook voor zo'n container kiezen, alleen hier in Aweil hebben ze dat natuurlijk weer niet (ze hebben niet eens een vuilcontainer).
Jullie vermaken jezelf wel daar lezen wij.
Hoezo kunnen jullie in Kauda geen groenten te krijgen, jullie hebben toch die groententuin? Of wil het nog niet zo erg groeien allemaal ...
Succes, tot later!
Ron & Stefan. -
10 Mei 2007 - 18:58
André Wijnberger:
Hoi Ron,
Gelukkig maar dat je in ieder geval een wat schoner onderkomen hebt nu! Op het koken zul je ook wel weer een list verzinnen schat ik?! Nu nog even het lek van het dak weten te vinden en dat lijkt me dat alles helemaal in orde komt, gelukkig ben je optimistisch genoeg hier weer iets van te maken. We zijn natuurlijk erg benieuwd naar het vervolg....
Groeten en hou je taai -
10 Mei 2007 - 19:34
Frank Albers:
Hey die Ronald,
Gelukkig is de situatie alweer een stuk beter daar!! De airco lijkt me ook erg lekker. Hopelijk heeft ons kampioenschap je ook een stukje vrolijker gestemd :)
Ik geloof dat de wedstrijd ook gefilmd is, dus kun je het als je terug bent eens allemaal fijntjes bekijken!
Succes verder
Groeten Frank -
10 Mei 2007 - 20:01
Thea-Theo:
Hoi Ronald, hoe gaat ie daar? Heerlijke foto's heb je erweer bij zitten. vooral dat zwijntje, die mag zich met trots de nummer 1 noemen!! Hier is het regenseizoen geloof ik ook begonnen. Regen, onweer, wind...echt op z'n Hollands dus! Gelukkig dat jullie een toch iets of wat "rianter" onderkomen hebben gevonden daar. Heb je het lek ondertussen al gevonden?? Benieuwd naar de verhalen als je straks op pattrouille gaat! Maar voor nu weer, tot gauw en... pas goed op jezelf. Doei groetjes van ons allemaal.