Goede trek
Door: Ron
Blijf op de hoogte en volg Ron
17 Mei 2007 | Soedan, Khartoem
De kleine plantjes in Soedan, in hun groei niet gehinderd door de invloed van de seizoenen, staken na een dag al vrolijk hun blaadjes de lucht in. Dat gaat goed dacht ik, maar waar ik in eerste instantie de rondlopende geiten de schuld gaf, was het de zon die meedogenloos had toegeslagen. De jonge natuur was als stof tot de aarde wedergekeerd en liet buddy Martin en mij met lege handen achter. Eigenlijk moet je ons werk hier opsplitsen in twee gedeelten: ons werk als UNMO en het karwei om je in deze voedselarme en onhygiënische omgeving te handhaven.
Eigen Huis & Tuin
In Soedan kan alles groeien en daarbij heb ik het dan even niet over de uitkomsten van het vredesakkoord de CPA. Want niet alleen is er een vruchtbare bodem om de vrede te laten toenemen maar ook de gewassen gedijen uitstekend. Toch zat het bij de eerste oogst wat tegen, want er is een toch niet te onderschatten factor in de land- en tuinbouw en dat is water. De hitte van de zon doet hier de aarde verschrompelen en zo ook mijn jonge aanplant. Aangezien hier geen gebruik gemaakt kan worden van de adviezen van Lodewijk Hoekstra van het RTL4-programma Eigen Huis & Tuin was ik genoodzaakt om zelf naar een oplossing te zoeken. Het zou overigens wel heel leuk zijn om Lodewijk hier op locatie te ontmoeten, maar dat zal gezien de afstand wel een probleem opleveren. Misschien kan iemand de programmamakers vragen om op deze weblog wat tips te geven.
Kweekbakjes
Dat de gewassen in mijn moestuintje niet aanslaan is te wijten aan een falend irrigatiesysteem, wat maakt dat de gewassen niet van de grond komen. Na de mislukte eerste oogst, doen de bloemkolen, de veldsla, de prei, de rodekool en een bakje met tuingroenten, het in kweekbakjes tot nog toe erg goed. Nu het uitpoten nog!? Bij een volgende mislukking kan ik misschien beter omschakelen naar andere meer droogtebestendige gewassoorten, zoals cassave, pinda’s of aardappelen of moet ik naarstig op zoek naar een beter functionerend irrigatiesysteem. Wat er in mijn jonge moestuintje in het klein gebeurd, is in Soedan al vele jaren op grote schaal aan de gang.
Opbrengst
We lezen geregeld in de krant over hongersnoden of worden geconfronteerd met lugubere beelden van ondervoede kinderen in Afrika. Uiteraard zijn klimatologisch omstandigheden zoals droogtes of overstromingen van grote invloed op de oogst, maar ook de mens en armoede heeft een belangrijk aandeel in het ontstaan van voedselschaarste of zelfs hongersnood. De langdurige burgeroorlog in Soedan heeft mensen van hun land verdreven waardoor ze hun akkers niet meer kunnen bewerken. Door het vredesakkoord en de komst van de UN komen er steeds meer vluchtelingen terug naar hun oorspronkelijke gebieden. Daar moet alles echter weer vanaf de grond worden opgebouwd en omdat ze nog geen voedselreserves hebben opgebouwd zijn ze enorm kwetsbaar. Ze zijn volledig afhankelijk van de opbrengst aan gewassen op hun kleine stukje grond. Als de oogst mislukt, hebben ze letterlijk niets meer.
Honger
Bij ons is dat gelukkig niet het geval maar zonder de toegestoken hand van onze Egyptische vrienden op het kamp zouden ook wij met een tekort aan voedsel worden geconfronteerd. Tegen een wekelijkse betaling van 20 dollar kunnen we bij hen gelukkig eenmaal per dag aanschuiven. Maar ook zonder deze hulp zullen wij als westerse UNMOS’s in de komende tijd niet omkomen van de honger. Want wat is honger? We weten niet wat het is, wij hebben slechts ‘goede trek’.
17 Mei 2007 - 08:42
Tiny Van Kuijk:
Maat,
Ik wist niet dat je ook een groentenboer kunt imiteren! Het moge je goed gaan. De zure haringen wachten nog steeds op je! -
17 Mei 2007 - 09:10
André:
Hoi Hendrik Jan de tuinman!
Hopelijk kun je een zeer inventief irrigatiesysteem bedenken, anders maar eens tips vragen bij ' eigen huis en tuin' op televisie. Wel een mooie link die je maakt naar de situatie in het land zelf. Hoe is het met patrouilles en andere werkzaamheden, of kijken we alleen naar de groei van eten?
Hou je taai en tot de volgende page! -
17 Mei 2007 - 11:18
Jes:
Dag Ron,
(Nog) niet in het land van melk en honing terecht gekomen ! Volhouden. In Nederland lukt het evemin om ontkiemend zaad in de volle zon tot groei te brengen. We hebben hier schaduwdoek e.d. voor. Misschien kun je daar ook zoiets bedenken; b.v. met een oud onderhemd van jou of je maatje !
Gelukkig dat je toch voor een andere missie in Soedan zit. En terecht zeg je: in Europa hebben we trek, geen honger.
Ik wens je toe dat je een kleine bijdrage kunt leveren aan de condities die leiden tot het terugdringen van al die beroerde omstandigheden voor de bevolking.
In jou zit in elk geval wel groei!!
Be carefull !
Lieve groet, Jes. -
17 Mei 2007 - 16:20
Synco Meyburg:
Wat een mooi verhaal, Ron, zoals jij en je buddy Martin daar moedig staande blijven! Het is iets wat alle kolonisten altijd al gedaan hebben: Een moestuintje aanleggen en proberen of je een dier kan verschalken. Kweken, jagen en vissen dus. De teleurstelling vanwege de misoogst kan ik mij heel goed indenken en het bracht mij terug bij een persoonlijke herinnering.
In het laatste oorlogsjaar hadden mijn ouders een kleine volkstuin in de buurt van het Naardermeer. Dit lapje grond werd door mij onderhouden; ik had er aardappels, diverse koolsoorten en andijvie. Het was mooie grond, veenachtig en daaronder klei. Juist toen alles mooi op gang kwam, vond onze bezetter het nodig een dijkje door te steken, zodat die hele polder onder water kwam te staan. Dat was om de Canadezen tegen te houden. Geen hap kwam er uit die moestuin; al dat spitten, poten, planten en wieden voor niks. Het was mijn eerste grote tegenslag en daarom weet ik het nog zo goed. Van die dingen word je trouwens wel groot en sterk... Zoals je weet heeft die dijkdoorbraak ook niets opgeleverd, want die Canadezen kwamen toch. Gelukkig maar!!
Wat jouw kwekerij betreft: ik denk dat Jes gelijk heeft met die suggestie van het afschermen. Ik heb dat op andere plaatsen in Afrika ook wel gezien, dat men de gewassen zorgvuldig afgedekt hield met jute of bananenblad tegen de onbarmhartige zon. Heb je daar al enig contact met mensen van de plaatselijke bevolking en kun je je verstaanbaar maken?
Dat zou mooi zijn, want die kunnen je nog heel wat leren; zij wonen daar al eeuwen onder diezelfde zon!
Het ga je goed makker; wij genieten hier van je verslagen en je foto's -
17 Mei 2007 - 18:53
Suzanne:
Hey pap,
Ik ben nu op Helsinki´sche bodem! Bevalt helemaal super goed! Erg mooi hier.. dusse Suus maakt haar dagen wel vol!
Wat leuk om 'de stand van zaken' van je groentetuintje te kunnen zien en wederom weer eens een prettig literair hoogstandje op je site! Wat ben je toch een super papa!
Tot snel en een OOgkus van mij!!
XX -
17 Mei 2007 - 19:21
Hans Janssen:
In Velp hebben we ook gezaaid Ron, en niet alleen voor een nieuw veld, maar misschien wel om aanstaande zondag een nieuwe klasse in te groeien, te weten de 5e.
Helaas vertrekken we morgen weer op oefening en kan er dus zondag helaas niet bij zijn, dus ik hou je volgende week wel weer op de hoogte.
Ron hou je taai, en zaai ze.
Dan ga je vanzelf een keer oogsten.
Groetjes Hans -
18 Mei 2007 - 15:01
Richard:
Hoi Ron,
Vroeger had ik ooit op de lagere school een eigen moestuintje. Daar is het bij mij al mis gegaan. Zoals je aangeeft, is het voor jullie een probeersel maar helaas voor anderen een noodzaak tot overleven. Wel grappig om te zien hoe je daar bezig bent met het kweken van groenten en je onbewust terug wordt gebracht to the basic. Mocht het je bevallen, dan heb ik nog wel wat onbewerkt landbouwgrond voor je liggen. Blij om te lezen dat je de draad weer hebt opgepakt.
P.S.: mest schijnt ook iets met de planten te doen (geintje).
Gr Richard
18 Mei 2007 - 20:09
Theo-Thea:
Hoi Ronald, hoe gaat ie daar? Kun je je al een beetje nuttig maken voor de mensen aldaar? Dat groentetuintje van je wordt "pappen en nat houden"denk ik zo!! Zou me maar op die Egyptenaren blijven richten als ik jullie was! Hier alles z'n gangetje. Ben ondertussen ook aan nordic walking geslagen. Was klein beetje lichtelijk noodgedwongen dat ik met spinning ben moeten stoppen, maar dit is ook wel leuk. Koen begint a.s maandag aan z'n examens, spannende tijd dus.... Verder hopen we weer gauw wat van je te horen hoe de verdere ontwikkelingen daarzo zijn!
Doei Ronald en...pas goed op jezelf. Veel groetjes van ons allemaal. -
20 Mei 2007 - 08:15
Robert Alferink:
Goede morgen Ronald,
Het is nu zondag 20 mei 10.08 en ik heb gelukkig je site gevonden. Het adres kreeg ik deze week van je vrouw. Grappig deze moderne ontwikkelingen zodat je erg snel kunt communiceren met iemand duizend km verderop. Ik hoop dat je inmiddels je draai gevonden hebt en dat je het naar je zin hebt, ik hoorde dat je het druk had en dat de voedsel voorziening anders is als in nederland. Jammer dat je plantjes tijd nodig hebben om oogstrijp te worden want zo te zien wordt het een maaltijd voor je opvolgers. We hebben de keuken vervangen dus met oud en nieuw kun je weer olibollen kome eten. Pas goed op jezelf en God Bless. -
20 Mei 2007 - 17:44
Annemiek:
Leuk om ook jou verhaal te lezen. Je hebt prachtige foto's en een supermoestuin! Ik wens jullie veel succes in dat andere stukje Soedan.
Groetjes van Annemiek (thuisfront Hilbert)