Ik loop achter
Door: Ron
Blijf op de hoogte en volg Ron
21 Mei 2007 | Soedan, Khartoem
Op het laatste bericht ‘Goede trek’ kwamen veel tips en adviezen en geven mij een warm gevoel. Helaas was de tip van het bekende programma Eigen Huis & Tuin er nog niet bij. Iedereen bedankt voor de reacties tot nog toe. Al zijn de berichtjes nog zo kort, ze zijn met gehechtheid geschreven en het ontvangen van deze ‘post’ blijft voor mij en het thuisfront iets bijzonders.
Niet op schema
Bij het schrijven van mijn ervaringen lig ik niet bepaald op schema. De belevenissen die hier tot mijn zintuigen doordringen vind ik zeer pakkend. De luisterrijke bevolking maakt een grote indruk op me en het rijden door het woeste, maar wonderschone landschap van de Nuba Mountains is onbegrensd. Het duurt maar voort…
Afrika ervaar ik als een soort liefde op het eerste gezicht. Moeilijk uit te leggen wat het hier nou zo bijzonder maakt en niet te verklaren dat je juist voor dit land dat beetje extra voelt. Ik begin een beetje in te zien waarom mensen zichzelf verliezen in Afrika en dat de gedachte hen bekruipt om voor langere tijd in Afrika te gaan wonen en werken. Aan deze uitspraak kunnen door hen die mij liever uit Nederland zien vertrekken, overigens geen rechten worden ontleend.
Showing the flag
Afgelopen weken waren we erg druk met werkzaamheden op onze teamsite. Ze merken dat met de komst van die twee Nederlanders het een en ander aan het veranderen is. Zo wordt er weer opgeruimd, schoongemaakt, onderhoud aan de afgetakelde voertuigen gepleegd, komt er enige structuur in de dagelijkse werkzaamheden en doen we weer in het juiste tenue onze dienst. Tijdens de wekelijkse ‘maintenance-day’ kwamen er na het wassen zelfs voertuigen onder de modder vandaan. Ook de VN-vlag aan de poort is weer in top. Het gat, in het verleden gegraven voor de vlaggenmast, was (voor onze komst) maar weer dichtgegooid omdat er blessures ontstonden doordat mensen daar ’s avonds invielen. We hebben de wooncontainer van de locale dokterspost op het kamp even omhoog gekrikt en de voet van de vlaggenmast om deze manier vastgezet. Er is nog veel te ontginnen op deze teamsite en er kan nog veel vruchtbaars op de kostelijke akkers van Kauda gaan groeien.
Generaal Kuku
Natuurlijk gaan ook de ‘normale’ werkzaamheden door. Indrukwekkend en een beetje benauwend was het bezoek aan brigadegeneraal Kuku van de SPLA (voormalige rebellen). Helaas mochten er geen foto’s gemaakt worden van de vele militairen die op het kamp aanwezig waren. In een bergkom werden ze verzameld om zich, conform de afspraken in het vredesakkoord (CPA), te verplaatsen naar het zuiden van Soedan.
Ook was er een inspectie bij de Sudanese Armed Forces (SAF), de voormalige tegenhanger van de SPLA. Tijdens deze controle staan de troepen aangetreden en wordt er door ons een telling verricht van officieren, onderofficieren en manschappen. Tevens wordt er geïnspecteerd welke wapensoorten er zijn en in welke hoeveelheden en hoeveel munitie er is.
Uithuwelijken
De Dutch approach werd door de aanwezige manschappen en hun leiding zeer op prijs gesteld en de lachsalvo’s tijdens mijn kennismaking met de troepen waren hoorbaar. Overal ter wereld wordt de lach verstaan en je krijgt hem ook terug. Toen de militairen vroegen of ik kinderen had, heb ik ze een foto van Rob en Suzanne laten zien. De inspectie werd even stilgezet vanwege het tumult wat er na het tonen van de foto van Suzanne ontstond. Tot groot vermaak van de manschappen en de leiding zei een, overigens zeer aardige, sergeant dat hij met mijn dochter wilde trouwen. Vanzelfsprekend vroeg ik als doorwinterde sjacheraar wat dat dan zou opbrengen? Welnu Suzanne: “De teller is bij 50 geiten en zes biggen blijven steken.”
22 Mei 2007 - 08:45
Annemarie:
Laat die biertjes maar komen! Zijn er voor jullie plannen om richting Khartoum te komen? Mijn nummer hier is in elk geval 09-15812594. Succes met alles en het aanleren van een beetje discipline aan de Soedanesen! -
22 Mei 2007 - 15:13
Koen:
hé malle meid.. dat wordt wel vaker gezegd dat je op Afrika verliefd bent op het eerste gezicht maar als je straks terug bent moet je me dat toch eens uitleggen waarom dat land zo is...
De groeten van iedereen en sterkte
22 Mei 2007 - 17:21
Johan Bouman:
Hallo Ron,
Het doet me deugd dat je gevallen bent voor het Afrikaanse, dan ben ik in ieder geval niet meer alleen :-)
Blijf er van genieten !
Voor wat betreft Suzanne: ik bied ongezien 51 geiten en 6 biggen, maar dan wil ik er wel omruilgarantie EN een gebruiksaanwijzing bij hebben ;-) -
22 Mei 2007 - 19:53
Rinus En Ine:
Hallo Ronald
Hoe gaat het ermee? In de verhalen te lezen klink je weer wat opgeruimder als de laatste weken, de grappen komen weer door.
Ik mag toch wel hopen dat dat uithuwelijken van Suzanne maar een grapje is, anders heb je wel echt de kolder in de kop gekregen.
Maar we zijn blij dat je weer wat vrolijker klinkt en dat het je goed gaat.
Rinus en ik waren afgelopen zondag een fietsroute aan het fietsen in de omgeving Grave, Zeeland en Langenboom.
Op de terugweg gingen we in Langenboom even op het "benkse" zitten, en wat schetst onze verbazing?
Daar komen Pa en Ma Gits ook aan fietsen en zijn op zoek naar het "benkske".
Ze hadden och arm daar een afslag gemist en hadden een stuk verkeerd gefietst. Dit lag echter niet aan je ouders, wij vonden de routebeschrijving (n.b. van het VVV) ook erg onduidelijk.
Maar ze hadden dus ook een route van om en nabij 25 km (weet niet of ze nog meer om gefietst hebben) gefietst.
Toch knap hoor en dan ook nog te bedenken dat je moeder Pa zover had gekregen dat hij mee ging.
Dit waren hun eigen woorden Pa zei dat hij moest.
We zijn de laatste kilometers met hen mee gefietst en hebben weer wat bij gekletst.
Gisteravond is Dinie nog geweest om het een en ander door te spreken over Marietje en we hebben er later maar een lekker borreltje op gepakt.
Dat vrouwtje van jouw doet het goed hoor, kun je trots op zijn.
Nou Ronald veel nieuws heb ik verder niet, hou je goed daar en pas goed op jezelf.
Heel veel groetjes van ons allemaal
Rinus en Ine en de rest -
22 Mei 2007 - 20:45
Suzanne:
50 Geiten en 6 biggen! Hmm.. ik vond kleine, roze biggetjes in mijn kinderjaren altijd erg lief, dus met dat bod om één geit meer te bieden Johan, zul je geen vruchten afwerpen! (heb ik daar als uitgehuwelijkt slachtoffer uberhaupt zeggenschap over?!)
Pap, ik geef je één tip (maak er gebruik van, want alleen deze is gratis!): ik zou gaan voor de kamelen die je aangeboden kreeg in Irak voor een uithuwelijking van je lieftallige dochter! Dan zul je, wanneer je met pensioen gaat, in ieder geval gegarandeerd een nieuwe, leuke hobby erbij hebben en wel: een circus beginnen!! Op die manier kan je je kamelen showen. Staat wat spectaculairder dan die geiten en biggen! ;-) En: het levert ook nog eens meer geld in het laatje op dan de opbrengsten die je zal maken met het verkopen van geitenkaas (ieeh!) of speenvarkenvlees! ;-)
Hou van je!
Dikke kus!
XXX -
23 Mei 2007 - 17:36
Martin:
Hoi Abu Suzanne,
Even een berichtje van deze kant, rij morgen voorzichtig.
Misschien zie ik je nog en anders zondagavond weer, als ik nog iets bijzinders uit Khartoum moet meenemen moet je ff mailen of bellen.
Oja nog iets, als je mijn MOP hebt wil je die dan ergens voor mij op airfield Kadugli achterlaten, ik heb de orginele nodig voor de reis van KAD naar KHR.
Ik heb de plantjes en de palm trouw water gegeven dus dat is helemaal toppie.
Mijn patrouille van vandaag hebben we afgebroken het was een megarit en de conditie van de laatste banden en auto's lieten het niet toe verder te gaan, toen hebben we maar thee gedronken bij Hassan.
By the way volgende week ga ik Kadugly bekijken by road.
Houd je haaks
Grtjs
Abu Daniel -
24 Mei 2007 - 08:02
Frank:
Dag Ron,
In de aanloop naar ons vertrek ben ik jullie websites grondiger aan het bekijken. Hoewel de primitiveit er vanaf straalt, klinkt het allemaal erg positief en bemoedigend! Ik ben trouwens erg onder de indruk van je foto waar je de UN vlag aanschouwd! Die is zeker een world press photo waard:-).
Veel succes en mogelijk zie ik je nog in Khartoum!
Frank. -
18 Juni 2007 - 08:00
Tiny:
Jij hrbt wel wat met vlaggen?
Overigens, de nieuwe vlag LO/Sportorg hangt inmiddels fier voor geb Y